HKUD "LINDŽO" Neum > 2019. > MEĐUNARODNI FESTIVAL U OHRIDU 2019.

MEĐUNARODNI FESTIVAL U OHRIDU 2019.

Koncem prošle godine HKUD „Lindžo“ Neum dobio je od Ansambla „Makedonka“ iz Ohrida, Makedonija, poziv za sudjelovanje na tradicionalnom Međunardonom folklornom festivalu u Ohridu koji se održava 2019. godine u mjesecima od travnja do rujna.

Obzirom na neumsku turističku sezonu i radnu obvezu većine članova, Društvo je odabralo termin i prijavilo svoje sudjelovanje na 13. Međunarodnom folklornom festivalu „St.Cyril i Metodij“ koji je trajao od 23. do 27. svibnja 2019.godine. Prijevoz članova u Makedoniju je izvršen od strane tvrtke „Coco trade“ d.o.o. Međugorje, Čitluk.  Članovi Društva su bili smješteni u hotelu „Sollferino“ Struga, udaljeno oko 15 km od Ohrida.

Na Festivalu je sudjelovalo 38 članova našega Društva, predvođeni umnjetničkim voditeljem i koreografom Zlatkom Glavinićem.  Svojim dvodnevnim nastupima (24. i 25.svibnja) Društvo se predstavilo 20-minutnim programom sastavljenim od pjesama i plesova neumskoga kraja uz diple, muškog bećarca, pjesme uz lijericu i plesa lindžo uz lijericu.

Osim HKUD-a „Lindžo“ Neum kao jedinog prdstavnika iz Bosne i Hercegovine, na ovome Festivalu je još sudjelovalo više folklornih skupina iz Makedonije, Poljske, Bugarske, Turske, Srbije i dr.

Na otvorenoj pozornici u centru grada na obali Ohridskog jezera naše Društvo je pobralo najveći pljesak gledateljstva, a prema mišljenju organizatora naše Društvo je prezentiralo najbolji folklorni program. Takve pohvale organizatora nama su poticaj za daljnje uspješno djelovanje i buduće nastupe Društva, kojih je veliki broj tijekom 2019.godine, iako se Društvo nije u mogućnosti odazvati na sve pozive zbog financijske situacije i svakodnevnih obveza članova.

Pored svojeg prestavljanja u Ohridu, naše Društvo je svoje slobodno vrijeme odvojilo na obilazak kulturno povjesnih spomenika u gradu i okolici, u pratnji organizatorice Lidije Gurčeva i turističkih vodiča. Tijekom svog boravka u Ohridu obišli smo Stari grad, Muzej, Crkve, Nacionalne radionice, Antičko kazalište, Samostansku tvrđavu, Starogradsku ulicu, Most želja, Plaosnik, najstarije stablo – cinar, Ohridski biser – nakit, zatim krstarenje brodom na Ohridskom jezeru, posjet izvorima Ohridskog jezera, Samostanu Sveti Naum, malim otocima sa restoranima, rijeci Crni Drim i dr.

Bez obzira na višesatno putovanje u Makedoniju i zastoje na deset graničnih prijelaza, naš odlazak, boravak i povratak je protekao u najboljem raspoloženju i ozračju.

Venue

Ohrid, Republika Sjeverna Makedonija

Details

Time:
12:00 AM
Categories:
2019.
Pomoz' Bože
Album -